PETAK, 2024-03-29, 11:46 AM
Welcome, Guest
[ NOVI TEKSTOVI · CLANOVI · PRAVILA NA FORUMU · PRETRAZI · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » MOJ LESNIK » ORAH » Karakteristike proizvodnje i sortimenta oraha / UOPSTENO/
Karakteristike proizvodnje i sortimenta oraha / UOPSTENO/
mojlesnikDate: UTORAK, 2012-01-10, 2:22 PM | Message # 1
Generalissimo
GRUPA: Administrators
PORUKA: 61
Reputation: 0
Status: Offline
Novi zasadi se uglavno podiži sortama Šampion, Rasna, Kasni rodni, Srem, Tisa, Šejnovo, Jupiter. Ako se svi agrotehnički i pomotehnički uslovi ispune, u punoj rodnosti se može računati sa prinosom od 4 t/ha. U cilju što boljeg iskorištenja zemljišta orah možemo da gajimo zajedno sa kajsijom ili ređe sa breskvom koje se krče 12-15 godina posle sadnje.

Poslednjih godina je značajno porasla tražnja za sadnicama oraha u cilju podizanja novih plantažnih zasada. Na osnovu svih raspoloživih informacija rekli bismo - potpuno opravdano. Proizodnja oraha je deficitarna, više od deset puta više uvozimo nego što ga proizvodimo, cena na tržištu je dobra, proizvodnja je akumulativna, imamo povoljne rejone za proizvodnju itd. Plodovi se lako i dobro čuvaju i transportuju. Orah ne zahteva intenzivnu hemijsku zaštitu, posebno novi sortiment, pa ovde možemo govoriti o zdravstveno bezbednim proizvodima. Plodovi se koriste u svežem stanju i za preradu, prvenstveno za konditorsku industriju. Da odemo korak dalje, upotrebnu vrednost imaju i ljuska, list a pogotovu drvo. Drvo se koristi u industriji nameštaja, ali i pri izradi kundaka kod lovnog oružja.

Pri podizanju plantažnih zasada pažnju treba obratiti na nekoliko stvari. Pri proceni rejona treba obratiti pažnju da se zasadi ne podižu na mestima gde se zadržava hladan vazduh (kotline) i gde je javljaju pozni prolećni mrazevi. Nove zasade bi trebalo podizati na plodnim zemljištima, a meliorativna đubrenja bi trebalo izvršiti na osnovu zemljišne analize, pošto je projektovani vek zasada 50 i više godina. Posebnu pažnju treba obratiti pri izboru osnovne sorte i sortama oprašivačima. U cilju što boljeg iskorištenja zemljišta orah možemo da gajimo zajedno sa kajsijom ili ređe sa breskvom koje se krče 12-15 godina posle sadnje. Naravno, nabavka sadnog materijala treba da bude u rasadnicima naučnih ustanova koje imaju tradiciju u ovoj proizvodnji. Ako se svi agrotehnički i pomotehnički uslovi ispune, u punoj rodnosti se može računati sa prinosom od 4 t/ha.

Novi zasadi se uglavno podiži sledećim sortama: Šampion, Rasna, Kasni rodni, Srem, Tisa, Šejnovo, Jupiter.
 
Forum » MOJ LESNIK » ORAH » Karakteristike proizvodnje i sortimenta oraha / UOPSTENO/
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: