PETAK, 2019-07-19, 5:23 PM
Welcome, Guest
[ NOVI TEKSTOVI · CLANOVI · PRAVILA NA FORUMU · PRETRAZI · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » MOJ LESNIK » BRUSNICA » PRIPREMA ZA SADNJU
PRIPREMA ZA SADNJU
mojlesnikDate: UTORAK, 2012-01-10, 7:04 PM | Message # 1
Generalissimo
GRUPA: Administrators
PORUKA: 61
Reputation: 0
Status: Offline
Ako želite veliku jamu za brusnicu, recimo 1,5m x 3m, sledite uputstva u nastavku. Ako želite više biljaka brusnice na zasebnim mestima, dajte svakoj biljci oko 60 x 60 cm prostora i dalje sledite uputstva za pripremu jame. U svakom slučaju, dobićete da se biljka širi u oblasti u kojoj želite da raste. Ključ uspešne sadnje brusnice je jama napravljena sa niskom pH, visoka prisutnost organske materije u zemljištu, poželjno tresetno i peskovito zemljište. Brusnica se slabo razvija u glini ili mulju.


Peskovito zemljište

Ako je vaša zemlja već peščana uklonite gornji sloj tla debljine 20 cm, dodajte 6 milimetara debeli sloj najlona, sa dosta probušenih rupa, zatim dodati 4 bala treseta na svakih 10 kvadratnih metara. Izmešajte koštano brašno (200 g), gorku so (1 šolja), fosforit (450 g) i krvno brašno (450 g) za svakih

10kvadrata. Zalijte treset sa baštenskim crevom, ili sačekajte dok kiša navlaži treset. Kvašenje treseta će biti teško. Budite strpljivi i dodajte vodu u jame, polako. Mešajte smesu često da lakše apsorbuje vodu.
Glinovito zemljište ili mulj

Ako je vaše zemljište je glinovito ili mulj, iskopaje jamu duboku oko 20 cm, direktno dodajte treset bez folije najlona kao podloge. Sledite uputstva kao gore za dodavanje treseta, đubriva i vode.

Jame brusnice bi bilo dobro formalno ograničiti drvetom ili plastikom. Uzdignute jame bi vam takođe omogućile da možete da kontrolišete širenje biljaka. Cilj je da se korov ne širi po jami, ili da biljke brusnice ne preuzmu travnjak.
 
Forum » MOJ LESNIK » BRUSNICA » PRIPREMA ZA SADNJU
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: