PETAK, 2024-03-29, 12:33 PM
Welcome, Guest
[ NOVI TEKSTOVI · CLANOVI · PRAVILA NA FORUMU · PRETRAZI · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » MOJ LESNIK » BRUSNICA » ISTORIJA BRUSNICE
ISTORIJA BRUSNICE
mojlesnikDate: UTORAK, 2012-01-10, 7:03 PM | Message # 1
Generalissimo
GRUPA: Administrators
PORUKA: 61
Reputation: 0
Status: Offline
Brusnica, zajedno sa borovnicom i Konkord grožđem, jedno je od tri severnoamerička domaća voća, koje se komercijalno gaji. Brusnice su prvi put koristili Američki Indijanci, koji su otkrili raznovrsnost divljih bobica. Koristili su brusnicu kao hranu, pravili su boju za tkaninu i koristili je u lečenju. Danas, brusnice se komercijalno gaje u celom severnom delu Sjedinjenih Američkih Država i dostupne su i sveže i u obrađenoj formi.Brusnica je počela da se gaji i u Evropi, pa čak i u bivšim članicama SFRJ.

Ime "cranberry" (brusnica) potiče od doseljenika na američko tlo, koji su ovo voće nazvali tako zbog malih, roze pupoljaka koji se pojavljuju u proleće i

podsećaju na glavu ždrala (crane) i zbog bobičastog (berry) ploda. Evropski doseljenici prihvatili su od Indijanaca primenu brusnice i dobili su vrednu kompenzacionu robu.

Indijanci su brali brusnice u nizijskim močvarnim poljima. Zbog vlažnog, trulog rastinja na tim poljima je tlo bilo veoma kiselo, što je onemogućavalo rast većine drugih biljaka, dok su brusnice dobro uspevale na takvom tlu. Te niske biljke koje nalikuju jagodama, rasle su na velikom podrucju koje se na jugu protezalo sve do današnje države Virdžinije, a na severu sve do Kanade. Indijanci su znali da se brusnice mogu koristiti kao prirodni konzervans. Oni su ih upotrjebljavali za pripremu jela koje su zvali pimecan. To je koncentrat sušenog i usitnjenog mesa ili ribe, koji je pomešan s mašću i brusnicama. Od te su smese pravili pogačice, koje su nakon toga sušili na suncu. Prirodni konzervansi brusnice produživali su trajnost mesa na duži rok, a pimecan je služio kao izvor energije i vitamina u zimskim mesecima i na putovanjima. Kako bi se ljudi zaštitili od trovanja krvi, pripremala se i smesa od brašna i brusnica koja se nanosila na povrede i rane.

Američki kitolovci i pomorci, brusnice su nosili na putovanja da spreče razne infekcije. Visoka doza vitamina C koju sadrži ovo bobičasto voće štitila je mornare od skorbuta, pa sus se na brodovima, u 17 stoleću, mogle videti bačve ispunjene brusnicama. Godine 1816, kapetan Henri Hol je postao prvi uspešni uzgajivač brusnice. Do 1871, formirana je prva asocijacija proizvođača brusnice u SAD, a danas, se u SAD vrši žetva sa oko 40.000 hektarabrusnice svake godine.
 
Forum » MOJ LESNIK » BRUSNICA » ISTORIJA BRUSNICE
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: