UTORAK, 2021-01-19, 3:15 PM
Welcome, Guest
Main » 2011 » NOVEMBAR » 12 » ZAŠTITA LEŠNIKA
10:01 PM
ZAŠTITA LEŠNIKA


Lešnik ne napada veliki broj bolesti i štetočina, pa su za zaštitu dovoljna samo 3 – 4 tretiranja.

Bolesti lešnika

Trulež ploda lešnika (Sclerotinia coryle i Minilia frutcigenae). Oboleli se plodovi lako raspoznaju, oboljevaju sasvim mladi i plodovi pred berbu. Plodovi potamne, prekida im se porast i sasušuju se. Teško ispadaju iz omotača.
Promena boje može doći na bilo kojem delu ploda.
Za suzbijanje se koriste fungicidi: Bakarni kreč, Kaptan, Ortocide, Ronilan, Switsh i dr. Tretiranje se vrši prema uputstvu proizvodača.
Pepelnica (Phyllactinia corylea). Pepelnica napada pre svega list, koji menja boju, žuti, pa čak i opadne. Češce se javlja u mediteranskom podneblju. Bolest je utoliko štetnije što može izazvati defolijaciju.


Parazit prezimljuje u opalom lišću, dobro je da se pri jačem napadu lišće sakuplja i spaljuje. Suzbija se jednim od sledećih fungicida: Kosan, Kumulan, Akricid, Karatan ili Afugan, Saprol i dr. Od drugih bolesti značajnija je rupičavost lišća (Gloesporium coruli).
Od bakterioza opisan je kao čest i opasan prouzrokovač bakterijske paleži Xanthomonas campestris corylina.


Virusna oboljenja u lešniku nisu dovoljno proučena. Pominje se virus mozaika jabuke na leski, zatim linijski mozaik leske i virozno uginuće leske. Kao i kod svih voćnih vrsta, zdrav sadni materijal je glavna predostrožnost za virusna oboljenja.

Views: 12942 | Added by: mojlesnik | Tags: pepelnica, zastita lesnika, trulez ploda lesnika | Rating: 2.0/9
Total comments: 1
0
1 Djole   [Entry]
Poštovani,
Imam zasad lešnika 2ha četiri sorte i jedan problem. Jednu od sorti, ISTARSKI DUGI,napale su grinje sva četiri reda i nešto malo mestimično sorte RIMSKI. Grinje su se pojavile prošle godine, do tada ih nisam imao, tretirao sam prošle godine u dva navrata ali one i dalje opstaju pa me zanima da li je moguće grinje iskoreniti za koje vreme mogu da se iskorene, kada je najpogodnije vreme za tretiranje i koji preparat je najdelotvorniji...
S! poštovanjem
Djordje Radošević

Name *:
Email *:
Code *: