UTORAK, 2021-01-19, 3:20 PM
Welcome, Guest
Main » 2011 » NOVEMBAR » 12 » Navodnjavanje lešnika
9:55 PM
Navodnjavanje lešnika


Navodnjavanje predstavlja značajnu meru u poboljšanju opšteg porasta i razvijenosti, a samim tim i povećanja prinosa. Navodnjavanje se danas mnogo više primenjuje nego ranije, jer se shvatilo koliki doprinos ono ima u razvoju lešnika. Posebno je važno da se vodom interveniše dok su stabla mlada, odmah po sađenju, da sadnice u početku ne zakržljaju. Čim se oseti nedostatak vlage u zemljištu, trebalo bi primeniti navodnjavanje. Najrentabilnije je da se voćke zalivaju prve godine posle sadnje. U ostvarivanju stabilnih prinosa voda je značajan činilac. Navodnjavanje u sušnim uslovima je redovna mera od maja do kraja avgusta. Prosečno se ravnomerno raspodeli na ove mesece 950 do 1000 mm. Zbog lakšeg prikupljanja plodova izbegava se navodnjavanje iz brazda.

U Italiji se vrši navodnjavanje u kritičnim mesecima ili, ako je sušan period, svakih 30 dana. Zbog nedostatka vode plodovi mogu da opadnu u velikom procentu – do 62%. U Francuskoj izvedu 3 – 4 zalivanja od aprila do avgusta, sa po 70 mm, odnosno sa ukupno 210 – 280 mm.
Smatramo da bi trebalo intenzivirati navodnjavanje u periodu porasta vegetativne mase i plodova, kao i u periodu posle lignifikacije ljuske kada se jezgro formira, jer su to kritični periodi za vodom.
Views: 6881 | Added by: mojlesnik | Tags: Navodnjavanje lešnika | Rating: 2.7/3
Total comments: 2
0
2 Redza   [Entry]
pozdrav nikola ja planiram da pocnem sa lesnikom i dobro bi mi dosao neki savet

0
1 Nikola   [Entry]
Zdravo, ja imam jedan problem sa dvogodisni nasadi sa lesnikom, poceo da mi se susi odnosno prvo zazuti list pa posle se pojave fleke (kafejava boja) pa list opadne. Voda ima dovolno negde Oko 150 l mesecno , molimo vas za neki savet ! Hvala

Name *:
Email *:
Code *: