PETAK, 2024-03-29, 4:26 PM
Welcome, Guest
[ NOVI TEKSTOVI · CLANOVI · PRAVILA NA FORUMU · PRETRAZI · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » MOJ LESNIK » JAGODE » Vadjenje, čuvanje i transport živića jagoda
Vadjenje, čuvanje i transport živića jagoda
vreloDate: PETAK, 2013-08-16, 12:30 PM | Message # 1
Private
GRUPA: Administrators
PORUKA: 19
Reputation: 0
Status: Offline
Živići jagode mogu se vaditi iz matičnjaka odmah posle njihovog formiranja.
Po pravilu, kod većine sorti jagode vađenje živića se obavlja od početka
do kasno u jesen, a kod nekih sorti u julu i avgustu. Živići se mogu
vaditi i u proleće, ali se oni ne preporučuju za prolećnu sadnju, već se
čuvaju u hladnjači i sade u julu i avgustu.

Živići se mogu vaditi ručno i mašinski. Najbolje je da se to čini po
oblačnom vremenu i umereno vlažnom zemljištu. Prilikom vađenja treba
nastojati da se što bolje sačuva korenov sistem, da se što manje
povređuje lišće i da ne dođe do oštećenja centralnog pupoljka.Vreme koje protekne od vađenja do sadnje ili trapljenja (čuvanja u
hladnjači) , treba da bude što kraće, jer je koren vrlo osetljiv na
isušivanje. Sitne žilice mogu da se isuše za nekoliko minuta, ukoliko su
direktno izložene suncu.
Izvađeni živići se klasiraju prema kvalitetnim kategorijama. Nedovoljno
razvijene živiće treba vratiti u pikirište da bi se ožilili i normalno
razvili. Oni se vade naredne godine i sade u julu ili avgustu.
Klasirani živići se stavljaju u sanduke jabučare ili polietilenske
vreće i odmah upućuju za direktnu sadnju. Za duže transportovanje živiće
treba svezati u snopiće (po 25 komada) i upakovati u sanduke jabučare,
predhodno obložene polietilenskom folijom. Snopići se ređaju tako da
žile budu dole, a lišće gore.
U slučaju da se živići ne sade odmah treba ih utrapiti ili čuvati u hladnjači.

Za trapljenje treba odabrati ocedno i sunčano mesto i iskopati jarak
dubine 15 – 20 st i u njega staviti po 2 – 3 živića u grupi ili
pojedinačno u redu. Nakon toga žile se prekriju umereno vlažnom i
rastresitom zemljom, koja se dobro nagazi. Živići treba da su u zemlji 2
– 3 st dublje no što su bili u matičnjaku. Pri trapljenju živića treba
napraviti plan rasporeda sorti u trapu. Ovako utrapljeni živići se
čuvaju do proleća. Međutim, ovaj način čuvanja živića jagode je vrlo
skup, pa se preporučuje samo onda ako nema mogućnosti za čuvanje u
hladnjači.
U hladnjači se živići mogu čuvati do 10 meseci, mada je najbolje
čuvati ih 4 – 6 meseci. Posle vađenja, sa živića treba ukloniti zemlju,
klasirati ih i povezati u snopiće od po 25 biljaka, a zatim ih staviti u
sanduke jabučare obložene mahovinom ili polietilenskom folijom ili u
polietilenske kese (najviše do 500 komada).
Ovako pripremljeni živići se unose u hladnjaču i čuvaju na 2 °S oko
15 dana. Međutim, za duže čuvanje preporučuje se temperatura od 0 °S.

Ako se živići čuvaju u sanducima, koren treba prekriti vlažnim peskom
ili tresetom i tada su najpodesnije temperature od – 3 do – 5 °S.
Preporučuje se živiće pre unošenja u hladnjaču potpopiti u 1 % rastvor
kaptana ili nekog drugog dezinfekcionog sredstva.
Živići čuvani u hladnjači, obično se sade u julu i avgustu, a u izvesnim slučajevima i rano u proleće.
Transport živića treba da se obavi brzo da biljke ne bi svenule.
Živići na kratkim relacijama se prevoze traktorom, a na dužim kamionom, a
živići koji su čuvani u hladnjači prevoze se isključivo kamion –
hladnjačama, gde je obezbeđena normalna cirkulacija vazduha i
odgovarajuća temperatura.
Bez obzira na način gransportovanja na odredišnom mestu živiće treba
odmah raspakovati i dobro navlažiti. Ukoliko je došlo do svenulosti
treba ih izvaditi iz ambalaže i koren potopiti i držati u vodi 12 – 24
časa, da se osveži, posle čega se živići mogu saditi ili trapiti.
 
Forum » MOJ LESNIK » JAGODE » Vadjenje, čuvanje i transport živića jagoda
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: