CETVRTAK, 2024-03-28, 9:45 PM
Welcome, Guest
[ NOVI TEKSTOVI · CLANOVI · PRAVILA NA FORUMU · PRETRAZI · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » MOJ LESNIK » JABUKA » Krvava vaš - štetočina jabuke
Krvava vaš - štetočina jabuke
mojlesnikDate: UTORAK, 2012-01-10, 2:34 PM | Message # 1
Generalissimo
GRUPA: Administrators
PORUKA: 61
Reputation: 0
Status: Offline
Krvava vaš (Eriosoma lanigerum) se nalazi u svim krajevima gde se gaji jabuka. Za naseljavanje bira bujnije zasade, niže i vlažnije položaje. Isključivo napada jabuku, retko krušku. Godišnje ima 10-12 generacija. U proleće se širi po voćnjaku, naseljava lastare, rađa žive mlade vaši koje počinju da prave štete.

Prisustvo velikog broja kolonija vaši predstavlja ogromnu opasnost za voćku jer sisanjem, hraneći se, potroše veliku količinu biljnog soka. Štete su uočljive na izbojima, izdancima i kori gde dolazi do pojave rak rana. Rak rane otežavaju kretanje soka kroz biljku, zbog čega voćka slabi i grane se suše iznad takvih rana. Vaši žive u kolonijama i u pazuhu listova, gde se odmah prekriju voštanom prevlakom.

Pod mehaničkim pritiskom iz kolonije se pojavljuje crvena sluzava tečnost, nalik na krv, po čemu je ova štetočina i dobila ime. Krajem juna se javljaju krilate forme koje se šire po zasadu, formiraju nove kolonije i uzrokuju dalje štete. Štete na plodovima su izazvane njihovim izlučevinama , koje predstavljaju podlogu za razvoj gljive čađavice. Napadnuti plodovi nisu za tržište jer su prekriveni čađavom prevlakom.

Pored toga što napadnute biljke naseljavaju gljivice paraziti rana, javljaju se i staklokrilci što još više doprinosi slabljenju voćke koje kasnije naseljavaju potkornjaci. Suzbijanje vršiti u rano proleće sistemičnim insekticidima na bazi hlorpirifosa, a u toku leta i jeseni dobri rezultati se postižu insekticidima na bazi imidakloprida i diazinona uz dodatak letnjeg ulja sa dobrim kupanjem stabla.

Takođe se mogu koristiti preparati na bazi azinfos-metila i fosfamidona u dozama koje preporučuju proizvođači. U rasadnicima je obavezno suzbijanje, jer su sadnice sa oštećenjima (tumorima) od krvave vaši van klase i ne mogu se prodavati.

Izvor:PSSS Mladenovac
 
Forum » MOJ LESNIK » JABUKA » Krvava vaš - štetočina jabuke
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: